Gastouderschap

Als gastouder verzorgt u de opvang voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar. De opvang vindt plaats in huiselijke sfeer bij u thuis of bij de vraagouders in huis. Samen met de vraagouders stemt u de dagen en tijden af waarop opvang wordt verleend.

Zelfstandige thuisopvang
Het is ook mogelijk om een eigen gastouderopvang-locatie in uw eigen huis te starten. Wanneer de opvang bij u thuis plaatsvindt zijn de werkzaamheden als gastouder goed te combineren met de zorg voor uw eigen kind(eren).

Gastouder aan huis
Wanneer u gastouder aan huis bent verzorgt u de opvang in de woning van de ouders. Deze vorm van opvang heeft als voordeel dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving blijven en de ouders de kinderen niet meer naar de opvang hoeven te brengen.

Inkomsten
Het tarief dat een gastouder hanteert is afhankelijk van waar de opvang plaatsvindt.

Zelfstandige thuisopvang

Wanneer u in uw huis gastkinderen opvangt bent u vrij om een eigen uurtarief te bepalen. Het is gebruikelijk om dit met de vraagouders te overleggen. Een gangbaar uurtarief is afhankelijk van de opvangdagen en ligt tussen de € 5,- en € 5,50 per uur. Voor flexibele opvang in het weekend geldt meestal een ander uurtarief dan in de avonduren. Sommige gastouders hanteren een hoger uurtarief gebaseerd op hun opleidingsniveau, werkervaring of het bieden van extra diensten zoals een Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) programma.

Gastouder aan huis

Het wettelijke minimumloon voor een gastouder aan huis van 18 jaar of ouder is € 11,00 bruto per uur. Dit uurtarief is onafhankelijk van het aantal kinderen dat wordt opgevangen. In overleg met de vraagouders wordt een passend uurtarief afgesproken.

Gastouder worden
Vindt u het leuk om met kinderen te werken? Dan is gastouderschap misschien wat voor u. Als gastouder werkt u zelfstandig en bovendien kan het de ideale baan zijn wanneer u zelf ook kinderen heeft die opvang nodig hebben.

Vanaf 2010 dienen gastouders aan bepaalde eisen te voldoen om de kwaliteit van de opvang te kunnen waarborgen. Gastouders moeten ingeschreven staan in
het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen, in het bezit zijn van een geldig kinder EHBO-certificaat, over een geldige Verklaring Omtrent Gedrag beschikken en ingeschreven zijn in het Persoonsregister. Het gastouderschap is een verantwoordelijk beroep waarmee u veel positieve invloed kunt uitoefenen op de ontwikkeling van het kind.

Ik zoek gastkinderen
Bent u op zoek naar gastkinderen? Meld u dan vrijblijvend aan middels ons online inschrijfformulier. Wij nemen vervolgens contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.